Konu Başlıklarımız
İletişim duyguların ve düşüncelerin, sözlü, yazılı veya farklı yollarla karşıdaki bir kişiye, gruba, topluluğa aktarılması durumudur. Yaşamımızın temelini oluşturan iletişim insanların da bir arada bulunabilmelerini, hayatlarını organize olarak idame ettirebilmelerini, başkalarıyla etkileşime geçebilmelerini sağlar.
İletişim olmadığı bir dünya hem hayvanlar için hem de insanlar için söz konusu değildir. Canlılar kendi arasında iletişim kurabilmelerinin yardımıyla hayatta kalırlar.
İletişim böylesine hayati bir önem taşırken iletişim kurmak, sohbet etmek yalnızca karşımızdaki kişinin, topluluğun, kitlenin mesajı almasından ve algılamasından ibaret değildir elbette. Bu yüzden doğru ve etkili bir iletişim kurmak büyük bir önem taşımaktadır.
İnsanlar arasındaki iletişimde çok temel ve etkili yöntemler söz konusudur. Birçok kişi iletişim kurarken bu yöntemleri kullanıyoruz ve yine azımsanmayacak bir çoğunluk iletişimi düzgün bir şekilde kuramayabiliyor.
Düzgün ve etkili iletişim kurmanın yolları ise temelde birkaç hususa dikkat etmekten geçiyor.
1- Karşımızdaki Kişiyi Dinlemek
İletişimin kendisi bakıldığında güzel konuşmak olarak görülse dahi etkili iletişimin en önemli unsuru karşımızdaki kişiyi dinlemektir. İletişim şüphesiz karşılıklı bir süreç olduğundan iletişim kurarken karşıdaki kişiyi iyi bir şekilde dinlemek iletişimin ilerlemesi ve sağlıklı sürmesi açısından çok büyük bir önem taşımaktadır.
2- Güven Sağlamak ve Güven Duymak
İletişimin sağlıklı bir şekilde ilerlemesi için karşımızdaki insana güven duymamız ve onun da bize karşı bir güven hissetmesi gerekir. Sağlıklı ve sürdürülebilir bir iletişim kilit noktalarından birisi de budur. Sohbet etmek iletişimde güvene dayandır.
3- İletişimde Olunan Kişiyle Empati Yapmak
İletişim kurduğumuz kişiyle empati yapmak da iletişim sürerken nasıl davranılması gerektiğine ilişkin çok basit, etkili ve kimi zaman atlanabilen bir husustur. Empati en genel anlamıyla iletişimde olduğumuz kişinin yerinde kendimiz varmış gibi düşünmektir. İletişim kurulan kişinin nasıl hissettiğini düşünüp kendimizi onun yerine koyduğumuz anda iletişim kurarken davranılması gerektiği gibi davranmaya bir adım daha yaklaşmış oluruz.
4- Konuşulan Konuya İlgi Duymak
İletişim kurulan kişiyle paylaşılan konuya ilişkin ilgili olmak iletişim kurulurken dinleyici tarafın muhakkak edinmesi gereken bir tavırdır. İyi bir iletişimde paylaşılan konu her ne olursa olsun dinleyici taraf için de paylaşılmaya özel olması sebebiyle önem taşımaktadır. İlgisiz bir dinleyici olan kişiye karşı konuşmacı tarafın iletişimi sağlıklı bir şekilde ilerletebilmesi mümkün değildir.
Bu temel iletişim teknikleri uygulandığı zaman özellikle ikili iletişimlerde sağlıklı ve etkili bir iletişim kurmanın yolu da hazırlanmış olur. Unutulmaması gereken husus iletişim aktif bir süreçtir. Dinleyici tarafın da konuşmacı taraf kadar konuya ilgili olması, dinlemesi, sorular sorması ve iletişime katılımcı olması gerekir. Bunlar sağlandığı zaman iletişimin basit düzeyde etkili bir şekilde kurulabilmesi için de engeller ortadan kalkmış olur.
Sende Paylaş Facebook Twitter Pinterest Google+ Whatsapp
Herşeyin başında iletişim ve sohbetetmek geliyor… bütün ekibe tsk ediyorum yaptiklari çalışmalardan dolayı…